Jak zrobić zakwas?

Kiszenie żuru

Żur jest jedną z tradycyjnych staropolskich potraw, jest to lekko kwaskowata zupa przygotowana na tzw. zakwasie, czyli na zakwaszonej mące żytniej. Zakwas należy przygotować wcześniej, a w szczelnie zakorkowanych butelkach i w miejscu chłodnym można go przechowywać do dwóch tygodni. A robi się go w następujący sposób:

2 szklanki razowej mąki żytniej zalewamy wrzącą wodą, dodając jej tyle, ile potrzeba, by uzyskać rzadkie ciasto. Gdy ostygnie dolewamy litr letniej wody i wkładamy skórkę chleba razowego. Następnie przelewamy to do szklanego słoja, obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu. Po trzech dniach zakwas będzie gotowy do użycia.

lub

1 szklanka mąki żytniej razowej, 1 szklanka maki żytniej pytlowej lub owsianej (mogą być otręby), 1/2 litra wody przegotowanej, ciepłej.

Mąkę wymieszać z wodą, wlać do szklanego słoja lub kamiennego garnka, postawić w ciepłym miejscu. Gdy żur ukiśnie, ma kwaskowaty smak i przyjemny zapach.

Kiszenie białego barszczu

Biały barszcz to zabielana śmietaną zupa, delikatniejsza w smaku od żuru, na zakwasie z mąki pszennej. A oto przepis na zakwas barszczu białego:

1 litr wody, 2 szklanki pszennej mąki razowej ( krupicy), ząbek czosnku.

Mąkę i wodę wymieszać, dodać rozdrobniony czosnek , przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu do ukiśnięcia.

Kiszenie buraków:

1/2 kg buraków ćwikłowych,
1 litr wody, przegotowanej i ostudzonej,
skórka razowego chleba,
szczypta soli.


Buraki obieramy i kroimy w plasterki. Układamy w kamiennym garnku lub szklanym słoju.
Zalewamy je ostudzoną wodą osoloną szczyptą soli . Na wierzch kładziemy skórkę razowego chleba. Pojemnik przykrywamy ściereczką lub gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Jeśli na powierzchni płynu zobaczymy zbierającą się pianę - usuwamy ją starannie.
Po tym czasie zlewamy płyn do czystych butelek lub słoików, które starannie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu do czasu użycia.



Na co przeznaczysz 1% podatku w tym roku?

Oddasz go Urzędowi Skarbowemu czy przekażesz Organizacji Pożytku Publicznego Fundacja FERSO?

Zobacz jak wiele dobrego robimy dla miejskich ubogich dzieci, dla ochrony natury, zwierząt i roślin, wyobraź sobie czego jeszcze dokonamy za jeden procent
Twojego podatku!

Jeśli spodobała ci się ta strona i uważasz, że jest wartościowa, zlinkuj się do nas tutaj.
Współredaguj barszcz.pl z nami, tylko dla fascynatów, napisz do nas.
Dziękujemy za odwiedzenie naszej strony i zapraszamy ponownie.

Sztuka bycia zdrowym Sztuka bycia zdrowym

Autor: Wallace D. Wattles

Już od 100 lat obserwowano pewną prawidłowość dotyczącą osób aspirujących do sukcesu. Większość z nich już na samym początku swojej drogi potrafi przekreślić jakiekolwiek szanse na osiągnięcie tego, o czym marzą. Inwestują cały swój czas, energię i zasoby w zdobywanie wiedzy na temat budowania materialnej strony sukcesu. Niestrudzenie gonią za bogactwem, pomnażając swój majątek i licząc kolejne zera na koncie. Niby nic w tym złego, ale...

Wersja elektroniczna, PDF, 104 str.

Cena: 21,70zł Zamów

Wersja drukowana (+ PDF gratis), 113 str.

Cena: 31,70zł Zamów